סד לילה לטיפול בחריקת שיניים

שוחקים שיניים בלילה? מתעוררים בבוקר עם כאב בשרירי הלסת או קושי בפתיחת הפה?

אתם לא לבד.

חריקת שיניים (ברוקסיזם) היא תופעה שמתרחשת בקרב ילדים ומבוגרים, בעיקר במהלך שנת הלילה.

חריקת שיניים לא מאובחנת ולא מטופלת עלולה להוביל לנזקים שונים. מהם הגורמים לחריקת שיניים? ומהן השלכותיה? כיצד מאבחנים את הבעיה ומהן אפשרויות הטיפול הקיימות?

ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא במאמר זה.

מהי חריקת שיניים?

נהוג לחלק את תופעת חריקת השיניים לשני סוגים:

  • הידוק לסתות – נקרא גם Jaw clenching – מדובר במצב שבו האדם מהדק את הלסתות ולמעשה "נועל" אותן.
  • חריקת שיניים – או בשמה המקצועי ברוקסיזם (Bruxism), היא מצב בו אדם מבצע הידוק של הלסתות והזזה שלהן מצד לצד, דבר שמוביל לחיכוך עוצמתי בין שיניי הלסת העליונה והתחתונה.

מתי מופיעה חריקת שיניים?

חריקת שיניים יכולה להופיע במהלך היום, אך לרוב תופיע במהלך הלילה, בשלב העמוק ביותר של השינה, הוא שנת REM – השלב במחזור השינה בו מתרחשת החלימה.

חריקת שיניים מתרחשת באופן לא רצוני, וברוב המקרים, בייחוד כשהיא מתרחשת בשנת הלילה, האדם אינו מודע לעובדה שהוא חורק שיניים.

מהם הגורמים לחריקת שיניים?

  • חוסר איזון בסגירה של השיניים – מנשך שאינו תקין עלול להוביל לחריקת שיניים
  • מתח – חרדה ולחץ הם אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחריקת שיניים. כך, מחקר שפורסם בשנת 2002 מצא קשר בין חוויית מתח חמורה וברוקסיזם.
  • מחלות שונות – מחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון עלולות להוביל להופעת חריקת שיניים.
  • תרופות – ישנן מספר תרופות, ביניהן תרופות פסיכיאטריות, שעלולות להגדיל את הסיכון להופעת ברוקסיזם.

מהם התסמינים של חריקת שיניים לילית?

חשוב להדגיש שרבים מהמטופלים שסובלים מחריקת שיניים בשנת הלילה אינם מודעים לכך. עם זאת, ישנם כמה תסמינים שיכולים להעיד על קיומה של הבעיה:

  • כאבים בשרירי הלסת – בייחוד עם ההתעוררות בבוקר.
  • קושי בפתיחת הפה – מופיע בעיקר עם הקימה אבל במקרים קשים יכול להיות קבוע.
  • מראה של שרירי לסתות גדולים – עלולים להעיד על הפעלת יתר של שרירים אלו.
  • כאבי ראש – אם אתם קמים לא פעם עם כאבי ראש, ייתכן שאתם סובלים מחריקת שיניים בשינה.
  • במקרה של שחיקה – לא פעם, בני הזוג שישנים לצדכם ישמעו אתכם שוחקים שיניים במהלך הלילה ויוכלו להעיד על קיומה של הבעיה. (במקרה של הידוק השיניים אין שחיקה ולכן אין קולות של חיכוך).

מה ההשלכות של חריקת שיניים?

לחריקת שיניים שאינה מטופלת עלולות להיות מגוון השלכות בריאותיות:

השלכות על מפרקי הלסת

הפעלת היתר של שרירי הלסת עלולה להוביל לאורך זמן ליצירת עומס על מפרק הלסת, פגיעה במבנה המפרק, מגבלה בטווח התנועה של המפרק, שיתבטא בקושי בפתיחת הפה, ואף לפריקת המפרק.

 

השלכות על שרירי הלסת

הפעלת יתר של שרירי הלסת עלולה להוביל לכאבים בשרירים אלו, וכן להופעת כאבי צוואר וכאבי ראש.

 

השלכות על השיניים והחניכיים

העומס שיוצרים שרירי הלסתות עלול להשפיע גם על השיניים והחניכיים:

  • נסיגה של העצם שמחזיקה את השיניים – הפעלת לחץ של השיניים עלולה להוביל עם הזמן לנסיגה של עצם מסביב לשורש ולמראה של שן ארוכה.
  • נגעים בצוואר השן – חריקת שיניים עלולה להוביל להופעת חריצים באזור השן שקרוב לחניכיים, ואלו עלולים להגדיל את הסיכון להצטברות חיידקים באזור ולהופעת עששת.
  • שחיקת שכבת האמייל בשן – שפשוף השיניים אחת בשנייה עלולה להביא לשחיקה של שכבת האמייל המצפה את השן, ולהפיכתה של קצה השן לשקופה.
  • אבדן חומר שן – במקרים קיצוניים, חריקת שיניים עלולה להוביל לשחיקה משמעותית של השן, שבירת השן או ל"כרסום" חלק ניכר מהשן הקיימת.
  • נזק לכתרים – יש לכם כתרים? חריקת שיניים עלולה להוביל ליצירת שבר בכתר, דבר שידרוש בתורו החלפה של הכתר הקיים.

כיצד מאבחנים חריקת שיניים?

אבחון חריקת שיניים נעשית על ידי רופא השיניים, במרפאה.

רופא השיניים יבדוק אם קיים מתח שרירי בלסתות, פגיעה בחומר שן או חריצים בשיניים, ויתשאל אתכם לגבי הופעת כאבים בלסת או תסמינים אחרים עם היקיצה.

במקרים מסוימים ייתכן שתופנו לאבחון הבעיה במעבדת שינה.

מהן אפשרויות הטיפול בחריקת שיניים?

ישנן מספר אפשרויות לטיפול בחריקת שיניים.

טיפול דנטלי  

  1. סד לילה

תפקידו של הסד ליצור הפרדה מלאכותית בין הלסת העליונה לתחתונה בזמן השינה. הסד הוא מעין קשתית שקופה ש"מתלבשת" על השיניים ועוטפת אותן, מונעת את שחיקת השיניים ומפזרת את העומס על השיניים. סדי הלילה עשויים מחומר פלסטי ולאחר תקופת התאקלמות קצרה ניתן לישון איתם ללא הפרעה.

  1. איזון סגרי והשלמת שיניים חסרות

במידה וקיים חוסר איזון בסגירת הלסתות -חלק מהשיניים אינן נוגעות בשיניים של הלסת הנגדית, יש לבצע איזון, שבמסגרתו מוריד רופא השיניים באופן סלקטיבי נקודות מגע משמעותיות ומביא את הסגר למצב מאוזן בו כל השיניים נסגרות יחדיו. במקרים בהם חסרות חלק מהשיניים, יש לבצע שיקום על ידי גשרים או שתלים ולקבל סגר מלא בכל הפה.

  1. טיפול תרופתי

ניתן לשקול טיפול בתרופות שפועלות להפחתת מתח בשרירים במהלך שנת הלילה. לרוב, השפעתן של תרופות אלו מוגבלת ופוחתת עם הזמן, כך שמדובר בטיפול שאינו יעיל לטווח ארוך.

בנוסף, גם הזרקת בוטוקס יכולה לסייע בהרפיה של שרירי הלסת ובהפחתת חריקת השיניים.  

  1. טיפול נפשי

טיפול בגורם למתחים יכול להוביל להפחתת הסיכון לחריקת שיניים.

על פי רוב, ההמלצה היא לשלב בין טיפול דנטלי לבין טיפול להפגה וניהול מתחים בשגרה.

מהם סוגי סדי הלילה הקיימים?

סד קשה

סד העשוי מחומר אקרילי, מתלבש לרוב על הלסת העליונה ויוצר הפרדה בין הלסתות. סד קשה מפזר את העומס על השיניים טוב יותר, מאחר והוא קשיח. סד זה נשמר לזמן ארוך. החיסרון המרכזי שלו הוא שיותר קשה להתרגל אליו.

סד רך

סד העשוי מסיליקון, מתלבש לרוב על הלסת העליונה.

סד רך הוא לרוב נעים להרכבה ולכן היענות השימוש בו לרוב גדולה יותר מזו של סד קשה.

עם זאת, מכיוון שהוא רך וגמיש, הוא עלול להישחק מהר יותר וגם פחות יעיל בפיזור העומס על השיניים.

סד רך-קשה

סד המשלב את היתרונות של שני הסדים הנ"ל- בחלקו החיצוני הוא קשה  ולכן מפזר את העומסים בצורה טובה ובחלקו הפנימי (זה שבא במגע עם השיניים) הוא רך ולכן נעים יותר לשימוש.

סד NTI

זהו סד קשיח שיושב רק על שתי השיניים החותכות הקדמיות בלסת העליונה (שיניי השפן), כאשר מפעילים לחץ  חזק של סגירה רק על השיניים הללו ישנו מנגנון שאינו מאפשר ללחוץ חזק ומיד השרירים משחררים את הלחץ. שימוש בסד מנטרל את היכולת של שרירי הלסת להפעיל כוח ולסגור את הפה.

מכיוון שמדובר בסד קטן קל יותר להתרגל אליו. עם זאת, מכיוון שאנחנו מונעים בעזרתו את סגירת הפה, השיניים האחוריות נשארות ללא מגע זו בזו, דבר שעלול להוביל לבקיעת יתר של השיניים האחוריות בפה.

כיצד מתאימים סד לילה לשיניים?

התאמת סד לילה נעשית על ידי רופא השיניים, בהתאם לרצונות של המטופל, ליכולת ההיענות שלו לשימוש בסד ולפרמטרים נוספים כמו מבנה הפה והשיניים של המטופל.

תחילתו של התהליך בלקיחת מידות, באמצעות סריקה דיגיטלית או מידות עם כפות מידה. מידות המטופל נשלחות אל המעבדה, שמייצרת סד קשה או רך לפי בחירה.

לעומת זאת, שלד סד NTI מגיע מוכן מראש ורופא השיניים עושה את ההתאמה לפה המטופל במרפאה עצמה.

מהי יעילותם של סדי לילה?

סדי לילה יעילים מאוד בהפחתת חריקה או הידוק שיניים במהלך הלילה. עם זאת, כדי להבטיח את יעילותם יש להקפיד להשתמש בהם מדי לילה. מחקר שפורסם ב- The Journal of the American Dental Association מצא ששימוש בסד לילה קשה הפחית משמעותית את פעילות שרירי הלסת הלילית בקרב משתתפי המחקר.

מהם תופעות הלוואי של שימוש בסד לילה?

שימוש בסד לילה אינו כרוך בתופעות לוואי או סיכונים כל שהם (מלבד הסיכון לבקיעת יתר של השיניים האחוריות, בשימוש בסד NTI). מכיוון שמדובר בהכנסת עצם זר לפה, תתכן תקופת הסתגלות קצרה של מספר ימים, לאחריה תוכלו ליהנות משנת לילה מלאה ללא הפרעות.

רוצה לשפר את איכות חייך?

ד"ר ניצן שלזינגר וצוות המרפאה מזמינים אותך לפגישת ייעוץ וצילומים בחינם!

השתלות שיניים - מידע נוסף

הרמת סינוס פתוחה

הרמת סינוס היא הליך שמבוצע במקרים בהם יש צורך בהחדרת שתלים דנטליים באזורים האחוריים של הלסת העליונה, אך גובה העצם הקיימת אינה מספקת ולא ניתן להחדיר אליה שתלים

קרא עוד »

הרמת סינוס

הרמת סינוס הוא הליך כירורגי שבו מוספים עצם לסינוס על מנת לאפשר התקנה של שתל באזור השיניים הטוחנות שבלסת העליונה. בלסת העליונה מעל אזור השיניים

קרא עוד »

בניית עצם

הטכנולוגיה בשירות רפואת השיניים בעת ביצוע השתלת שיניים, מחדירים את השתל ומקבעים אותו בתוך עצם הלסת על מנת להרכיב עליו את הכתר, הגשר  או התותבות.

קרא עוד »
Call Now Button
×
דילוג לתוכן