השיניים שלנו לוקחות חלק במספר תפקודים חשובים: הן אחראיות על לעיסת וטחינת המזון, יש להן תפקיד חשוב בתהליך הדיבור והן חשובות למראה האסתטי ולחיוך . לכן, פגיעה בשן אחת או יותר בחלל הפה עלולה להוביל להשלכות שונות ולעיתים אף גורמת לקושי תפקודי ניכר.
המטרה שלנו כרופאי שיניים היא לבחון פתרונות שיאפשרו לשמר את השיניים הטבעיות ולהימנע, ככל הניתן, מעקירתן.
טיפול שורש הוא חלופה משמרת אפקטיבית המסייעת בשיקום השן הפגועה ומבטיחה את המשך התפקוד התקין שלה.
באילו מצבים טיפול שורש יתאים? כיצד מאבחנים את הצורך בטיפול שורש? כיצד מתבצע הטיפול? מהם אחוזי ההצלחה שלו, והסיכונים הטמונים בו?
במאמר זה תמצאו את כל התשובות לשאלות אלו ואחרות.
מבנה השיניים:
- אמייל – השכבה החזקה ביותר. זו השכבה החיצונית והשקופה של שן המטופל, המגנה על כותרת השן. שכבה זו אינה מכילה רקמה עצבית ולכן הפגיעה בה אינה גורמת לכאב. עם זאת, פגיעה בשלמותה עלולה להוביל לפגיעה בשכבות השן הפנימיות.
- דנטין – רקמה פנימית יותר המצויה מתחת לשכבת האמייל. בשונה משכבת האמייל השקופה, גוון שכבת הדנטין צהבהב ועמידותה נמוכה יותר. כמו כן, בשכבת הדנטין תעלות ובהן שלוחות עצב (המכונות תעלות טובולי) אשר באמצעותן חשים כאב בחשיפה לקור, חום ומתוק. לכן חשיפה של שכבה זו, עקב שחיקה של שכבת האמייל, עלולה לגרום לרגישות בשיניים.
- מוך השן – השכבה הפנימית ביותר. זהו חלל אשר בתוכו רקמה רכה המכילה כלי דם ושלוחות עצב. החלק העליון של מוך השן נקרא לשכת מוך השן ואילו בשורשים עצמם יש תעלות אשר דרכן עוברים כלי הדם והעצבים מן העצם אל תוך השן. במקרים בהם התפתחה פגיעה בשיניים (עששת, שבר או שחיקה) שהגיעה למוך השן יידרש טיפול שורש. בהרבה פעמים הדבר מלווה בכאב , אם כי ישנם מקרים בהם אין כאב .
באילו מצבים יש צורך בטיפול שורש?
- מחלת עששת מתקדמת שהגיעה אל מוך השן. עששת היא אחת מהמחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר בעולם. התפתחותה נגרמת עקב הצטברות של רובד חיידקים על גבי השיניים. חיידקים אלה מפרקים סוכרים, ויוצרים חומצות הגורמות לפירוק של חומר השן. בשלבים הראשונים נפגעת שכבת האימייל החיצונית, אולם ללא טיפול המחלה תתקדם ותעמיק אל הדנטין ולבסוף אף תוביל לפגיעה במוך השן ולצורך בטיפול שורש.
- טראומה לשן – חבלת שיניים עקב פגיעה חיצונית כמו שבר ולעיתים גם עקב שחיקה של השיניים, עלולה לגרום לנזק לשכבות השן העמוקות יותר, בהן גם שכבת מוך השן ואז להוביל לצורך בטיפול שורש. במקרים מסוימים הטראומה יכולה לגרום לתזוזת השן ממקומה הטבעי בלסת ומשכך לפגיעה באספקת הדם אליה. מצב זה מתאפיין לרוב בשינוי בגוון השן וברוב המקרים ידרוש גם הוא ביצוע של טיפול שורש.
אילו תסמינים יכולים להעיד על פגיעה במוך השן וצורך בטיפול שורש?
- כאב שיניים חד, המופיע ללא גירוי חיצוני. הכאב עלול להתגבר בלילה ואף להעיר משינה.
- רגישות בשיניים לחום/קור ואף רגישות המופיעה בשל צריכה של מזון או משקאות ממותקים.
- הקרנה של הכאב לאזור האוזניים ואף הופעה של כאבי ראש.
האם אפשר להסתפק בסתימה?
אילו בדיקות משמשות כדי לקבוע אם נדרש טיפול שורש?
בשלב הראשון נדרשת בדיקה קלינית אצל רופא שיניים הכוללת גם צילום. כך ניתן לקבוע מה מידת התפשטות העששת בשן ולבחון אם הזיהום הוביל לפגיעה בשיניים הסמוכות.
בנוסף ניתן לבצע בדיקת קור. שן בריאה מגיבה לגירוי לקור בכאב אשר חולף ברגע שהגירוי נפסק. אם קיימת דלקת במוך השן ( פולפיטיס), במקרים רבים קיימת רגישות גבוהה לקור והגירוי יוביל לתגובת כאב חד וממושך, האופייני לדלקת במוך השן. לעיתים בבדיקת קור דווקא אין בכלל תגובה דבר שמצביע על כך שהשן איבדה חיות וגם במקרה כזה יש צורך בטיפול שורש.
מה עושים במקרה שקיים סדק בשורש?
אם קיים סדק בשורש השן , טיפול שורש לא יוכל לאטום את התעלה והחיידקים יכולים לחדור דרך הסדק אל העצם ולגרום לזיהום בעצם על כן, במקרים אלו הפתרון היחיד הוא עקירת השן הפגועה וביצוע של השתלת שיניים.
לרוב לא ניתן לזהות סדק בשורש השן באמצעות צילום רנטגן רגיל, אולםיש סיכוי טוב יותר שהוא יראה בצילום רנטגן תלת ממדי (CT). על כן, אם בשלב האבחון עלה חשד לפגיעה זו, הרופא יפנה אותך לבדיקות המשך והטיפול יתוכנן בהתאם לממצאים.
שיקום לאחר טיפול שורש
טיפול השורש הוא השלב הראשון בשיקום השן הפגועה. בסיומו, נדרשת תקופת החלמה של מספר ימים בהם חומר האיטום שהוחדר לתעלות מתייצב ומתקשה.
אם מחלת העששת הובילה להרס נרחב של כותרת השן, יידרש פתרון שיקומי להשבת הפונקציונליות, החוזק והמראה האסתטי של השן הפגועה.
הטיפול השיקומי יכול לכלול הצבה של כתר על-גבי השן הפגועה או החדרה של מבנה ועליו כתר.
כתר לשיניים הוא תחליף מלאכותי לכותרת השן המותקן לרוב כדי לספק שכבת הגנה נוספת במקום שכבת האימייל שנפגעה ולאפשר שחזור תפקודי ואסתטי.
מבנה נועד כדי לעגן את החלק הכותרתי אל השורש ועל המבנה יותקן הכתר.
החלמה מטיפול שורש
מהם אחוזי ההצלחה של טיפול שורש?
אילו מאפיינים יכולים להשפיע על סיכויי ההצלחה של טיפול שורש?
אבחון
אבחון מוקדם הוא השלב הראשון בדרך לטיפול שורש מוצלח. אבחון מדויק מאפשר לרופא לקבל תמונה מלאה של מצב השן, מיקום הזיהום ומידת התפשטותו לשכבות השן הפנימיות. בהתבסס על הממצאים יתוכנן טיפול השורש.
אבחון מדויק מסייע לא פעם בזיהוי מוקדם של סיבוכים פוטנציאליים ומציאת פתרונות אפקטיביים טרם ביצוע הטיפול ולכן השפעתו על הצלחת הטיפול גדולה.
מצב השן
חומרת הפגיעה במוך השן משפיעה במידה רבה על הצלחת הטיפול. סקירה שבחנה מעל ל-200 מקרים בהם נדרש טיפול שורש מצאה כי קיים קשר בין חומרת הזיהום בתעלות השורש לבין כישלון הטיפול. לכן, אבחון וטיפול מוקדמים חשובים לאין ערוך ועשויים להשפיע במידה רבה על סיכויי הצלחת הטיפול.
מבנה השן
צורת השורש (ישרה או מכופפת), מספר התעלות וצורתן, קיומן של תעלות נוספות משפיע על אפשרות הניקוי, תעלות צרות ומסוידות מקשות על הניקוי.
הרופא המטפל
טיפול שורש דורש מיומנות גבוהה וניסיון רב מצד הרופא המטפל. כמו כן נדרשים לימוד והשתלמות בטכנולוגיות מתקדמות.
פיתוחים חדשים ומכשור מתקדם
חומרים חדשים וידידותיים יותר שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות, כמו גם טכנולוגיות שמאפשרות איטום עם חומר חם וגמיש, יכולים לאפשר איטום מיטבי תוך התאמה למבנה השן, ולהגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
בנוסף, שימוש במיקרוסקופ לצורך בחינת מבנה תעלות השורש ומצבן, מאפשר להתאים את האיטום במצבים של שורשים מכופפים, ולשלול סדקים בשורשי השן. גם במצבים מורכבים יותר של תעלות מסוידות (מצב בו שכבת הדנטין התעבתה וחלל מוך השן הצטמצם), שימוש במיקרוסקופ מאפשר ללמוד על מבנה את התעלות ומצבן. מאמר שפורסם בשנת 2004, העלה כי השילוב של מיקרוסקופ בטיפולי שורש השפיע עמוקות על הדרך שבה נעשים טיפולי שורש, ושינה את התחום בצורה משמעותית.
מהם הסיכונים של טיפול שורש?
הסיכונים שכרוכים בטיפול שורש כוללים בין היתר חירור של שורש השן, אותו ניתן לאטום בעזרת חומרים ייעודים, וכשלון של הטיפול, שידרוש ביצוע של טיפול שורש נוסף.
במקרים נדירים יותר, ישנו סיכון לשבירה של המכשור הרפואי בו נעשה שימוש בטיפול (פוצר) בתוך תעלת השן, כאשר ברוב המקרים ניתן יהיה להוציאו תוך הגדלה גדולה במיקרוסקופ.
במקרים שבהם לא ניתן לשלוף את המכשור מחלל השן, ניתן להשתמש בו כחלק מאיטום חלל השן.